KREMY KOSMETYCZNE |
Kremy kosmetyczne to emulsje na tyle gęste, że zachowują przez pewien czas kształt powierzchni. Pod względem typów zastosowań kremy kosmetyczne (kosmetyki emulsyjne) dzielimy na: czyszczące, ochronne, nawilżające i inne.
Na listopadowych zajęciach z chemii farmaceutycznej robiliśmy krem do rąk według przepisu zawierającego: wazelinę kosmetyczną, masło kakaowe, lanolinę, witaminę A oraz olejek zapachowy ( wybrany przez Uczniów według własnego gustu).
Krem do rąk, otrzymany w szkolnym laboratorium, poddaliśmy kontroli jakości według obowiązujących norm BN-64/6140-02. Zgodnie z normą określa i oznacza się następujące wymienione niżej obowiązujące cechy i wskaźniki kremów:
wygląd - gładka, jednolita masa, bez grudek i zanieczyszczeń mechanicznych,
barwa - np. biała, żółta,
zapach - przyjemny/nieprzyjemny,
ścieralność - całkowita ( przez wklepanie w skórę),
stabilność obniżonej temperaturze (w -30C przez 24godz.) - całkowita w porównaniu z kremem nie poddanym działaniu tej temperatury,
stabilność w podwyższonej temperaturze ( w 300C przez 24 godz.) - całkowita;
odczyn pH wodnego wyciągu z kremu: od 6 do 7,7
zawartość wody - nie więcej niż 65% (oznaczanie metodą destylacyjną),
liczbę kwasową - nie więcej niż 5,5
Badanie organoleptyczne kremów kosmetycznych:
Należy doświadczalnie stwierdzić, jaki rodzaj emulsji przedstawia badana próbka oraz czy krem jest nawilżający, czy też tłusty.
Na powierzchni świeżo umytej i wysuszonej dłoni rozciera się ruchem kolistym odrobinę kremu. Krem tłusty i emulsja typu W/O wciera się gładko, pozostawiając tłustą warstwę na skórze. Krem nawilżający i emulsja typu O/W bieleje na skórze, zaczyna się lekko „pienić”. Jest to cecha charakterystyczna kremów nawilżających, które łączą się z cholesteryną zawartą w skórze i emulgują. Dlatego krem nawilżający należy po rozsmarowaniu wklepać w skórę, a nie wcierać.
Kremów nie poddaje się badaniom mikroskopowym ze względu na ich zbyt gęstą konsystencję.
Lidka łączy składniki kremu do rąk o zapach lawendy... |
Tomek homogenizuje mieszaninę... aby krem był super dobrej jakości! |
Paweł "wkręca" masło kakaowe... jak prawdziwy fachowiec. |