Dlatego też poznawszy kilka zasad produkcji emulsji można przygotować własne kosmetyki.
Typ emulsji kosmetycznej
Receptury mają postać dwóch emulsji: oleju w wodzie O/W lub wody w oleju W/O. Typową emulsją do skóry jest to emulsja olej w wodzie, gdzie faza tłuszczowa jest zawieszona (rozproszona) w fazie wodnej w postaci małych kropel. Emulsje O/W są łatwo wchłaniane przez skórę, dobrze nawilżają, uelastyczniają i odżywiają skórę. Emulsja jest to połączenie wody i oleju (tłuszczu). Ponieważ tłuszcz nie rozpuszcza się w wodzie niezbędna jest substancja umożliwiająca takie połączenie – emulgator.
Receptury kosmetyczne składają się z trzech faz:
Fazy tłuszczowej obejmującej oleje, masła roślinne i inne składniki lipofilowe (powinowate do oleju) jak emulgatory, emolienty, woski i substancje zagęszczające.
Fazy wodnej obejmującej wodę destylowaną i inne wodnopochodne składniki.
Fazy trzeciej obejmującej składniki, wrażliwe na temperaturę tj. tracące pod wpływem wyższej temperatury swoje właściwości.
Faza wstępna polega na przygotowaniu składników |
Kto z nas przygotuje najlepszą emulsję do twarzy ? |
"Retortowicze" skrzętnie realizowali wytyczne |